maanantai 27. heinäkuuta 2009

Olen selkeyttänyt hieman ajatusta, joka minulla on niistä asioista, joita kutsutaan "biologiseksi sukupuoleksi". Aikaisemmin hahmotin asiaa omastakin mielestä epätäydellisesti, kaksinapaisen järjestelmän puitteissa, janana jonka toiseen päähän sijoittuvat "naiselliset" ja toiseen päähän "miehiset" sukupuoliominaisuudet, siis ne ruumiilliset ja biologiset piirteet, jotka on luokiteltu jompaan kumpaan, ja suurin osa ihmisyksilöistä sijoittuisi jonnekin janan keskivaiheille, harvat ääripäihin. Viime yönä tai aamulla asiaa pohtiessani tajusin kuitenkin, että kysymys on enemmänkin ominaisuuksien kasautumista tai verkostoista, eikä sukupuolta tosiaankaan voi määritellä "miehisen" ja "naisellisen" akselilla mitenkään tyhjentävästi.

Biologiassa sukupuolta määritellään monilla eri tavoilla: on kromosomien muodostama sukupuoli, jonka määritelmän kanssa tosin törmätään siihen ongelmaan, että kromosomiyhdistelmien XX ja XY lisäksi mahdollisia ovat ainakin X ja XXY. On genitaalien määrittelemä sukupuoli - tosin joskus sisäiset sukuelimet ovat ristiriidassa ulkoisten sukuelinten kanssa ja yksilöllä on esimerkiksi sekä (laskeutumattomat) kivekset että vagina, mutta ei kohtua tai munasarjoja. Joskus ulkoiset sukuelimet ovat muodoltaan sellaiset, ettei niitä voi määritellä miehisiksi tai naisellisiksi; tästä puhutaan usein silloin, kun puhutaan intersukupuolisuudesta, vaikka todellisuudessa intersukupuolisuuden muotoja on useita, eivätkä kaikki ole sukupuolijärjestelmän kannalta yhtä dramaattisia. Sukupuolta voidaan määritellä myös lisääntymiskyvyn perusteella, tosin suuri osa sellaisista intersukupuolisina syntyneistä lapsista, joilla olisi mahdollisuus tuottaa terveita siittiöitä ja saada jälkeläisiä, muokataan leikkauksilla ja hormonihoidoilla tytöiksi - koska heillä ei ole miehelle "riittävää" penistä. On myös niinkutsuttujen toissijaisten tunnusmerkkien määrittelemä sukupuoli - siis se, jonka perusteella ajattelemme, että naisilla on rinnat ja miehillä parta, ja jos naisella on parta tai miehellä rinnat, pidämme sitä epänormaalina ja jopa luonnottomana.

Aikaisempi ajatukseni on siis ollut se, että "biologinen sukupuoli" olisi ymmärrettävissä kutakuinkin näin:

feminiininen nainen--------maskuliininen nainen-------intersukupuolinen------feminiininen mies--------maskuliininen mies

feminiinisyyden tarkoittaessa tässä yhteydessä naisiin liitettyjä "sukupuoliominaisuuksia", kuten XX-kromosomeja, verrattain vähäistä karvoitusta, selkeästi erottuvia rintoja, leveää lantiota, paksu(mpa)a vartalon rasvakerrosta) kohtua, munasarjoja, vaginaa, häpyhuulia ja verrattain pientä klitorista, ja maskuliinisuuden XY-kromosomeja, selkeästi erottuvaa penistä, kiveksiä, vahv(emp)aa karvoitusta, lihaksikkuutta ja niin edelleen. Ajatuksena tässä janajaossa oli se, että kaikki ominaisuudet voidaan sijoittaa johonkin kohtaan feminiinisen ja maskuliinisen jatkumoa sen mukaan, kuinka suurella osalla miehistä ja kuinka suurella osalla naisista tätä ominaisuutta esiintyy. Tämä ajatus on kuitenkin loogisesti virheellinen sen takia, että samaan aikaan kun se pyrkii kyseenalaistamaan sukupuolijakoa, se kuitenkin olettaa että ihmiset todella voitaisiin jakaa "miehiin" ja "naisiin".

Oivallus, jonka sain, liittyy nimenomaan siihen, ettei ole olemuksellisesti olemassa mitään "sukupuolta" - on vain kokoelma ominaisuuksia ja piirteitä ja asioita, jotka kulttuurimme liittää sukupuoleen ja pyrkii niiden perusteella määrittelemään yksilön "sukupuolen". Näihin piirteisiin kuuluvat kaikki yllämainitut ja myös moni muu, ja osa näistä piirteistä jopa määrittelee sukupuolta vain joissakin tilanteissa: esimerkiksi miehen lyhyys kyseenalaistaa tämän miehuuden ennen kaikkea silloin, kun hänen rinnallaan on häntä pidempi nainen. Sukupuoli ei siis ole mikään biologinen totuus, vaan kulttuurisesti rakennettu tapa hahmottaa asioita, ja vaikka olen toistellut tätä vuosikaudet, en ole kuitenkaan ymmärtänyt oikein, mitä se tarkoittaa.

Olen Hankalan sukupuolen sivulla 91, ja jos loppukin kirja laittaa liikkeelle tämän verran ajatuksia tai edes puolet tästä, se on kuitenkin saanut minut ajattelemaan uudelleen sekä hahmottamaan omia ajatuksiani enemmän ja paremmin kuin mikään teos moneen vuoteen.

4 kommenttia:

  1. Hei mutta sähän kirjotat aika viisaita ajatuksia, huomaan että ajattelet ja olet fiksu. Nämä oli uusia viimelukemalta. Olen alkanu pitämään susta, kun joka paikan olen kolunnut. Olen se Anime taaaas, joka vastasi sun treffi-ilmoitukseen. Niin no, mä olen semmonen kun olen.

    VastaaPoista
  2. Toisaalta vois kyllä sanoa, että sukupuoli *on* ehkä biologinen totuus, mutta me emme ymmärrä sitä, ja ainakaan se ei ole eksklusiivisesti kaksijakoinen. Arvaisin, että biologialla on jotain tekemistä sen kanssa, millainen sukupuoli tuntuu omalta, ja suurimmalla osalla ihmisistä se varmaan menee sille cistyttöpoikalinjalle, mutta niillä, joilla oma sukupuoli ei sovi määrättyyn sukupuoleen, tai ei ole mikään saatavilla olevista kahdesta vaihtoehdosta, seuraus on yleensä murhetta, surua ja (toivottavasti) mellastusta.

    VastaaPoista
  3. Tuli vaan tässä mieleen, että pitkä nainen, lyhyt mies on mun kokemuksen mukaan useimmiten aiheuttanut reaktion, 'no tolla on varmaan iso kyrpä' Eli oletetaan miehuuden olevan jossain -pakkohan sen on- piilotettuna, kun sitä ei suoraan omaan silmään näe.

    VastaaPoista
  4. XXY on vähemmistöjen vähemmistö
    jossa ei ole omaa paikkaa
    missä saisi olla.
    Tasaarvoisuus Suomen maassa
    on sitä näennäisyyttä,
    kauniita kuvia
    kuinka täällä ollaan
    ja eletään samanarvoisuutta.
    Miksi ihmisiä luokitellaan
    kukin omaan karsinaan
    josta ei päästäkkään
    millään hinnalla
    pois milloinkaan.
    XXY on vapaata riistaa
    jolle ei mitään paikkaa suoda,
    vaikka syntymä on sitä todellisuutta.
    Homomaailmaan terve tulloo,
    mutta mitä mä siitä
    kun se miehistä miestä muutakin
    ois kuin pelkkää ulkokuorta.
    Miehistä miehenvoimaa ja
    henkistä luovaa naisellista taitavuutta.
    Ottaisiko bi nainen
    miehen moninaisen ystäväksi
    jolla vois hyvä olla.
    Tuntea naiseelisuutta ja
    sitä ihanaa miehisyyttä.
    Samassa paketissa ois nyt
    molempia saatavilla.
    Vain bi naiset sen voi ymmärtää
    kuinka joudun moneen kertaan
    itseni aina muuttamaan.
    Voisiko löytyä paikkaa omaa
    tuntea edes jonkun
    johon minä xxy
    voisin kuulua mukaan.

    XXY:llä paikka Suomen maassa.

    VastaaPoista