torstai 5. helmikuuta 2009

Välillä pelottaa se miten voimakkaasti, ja innokkaastikin, olen lähtenyt hakemaan ja rakentamaan itselleni jonkinlaista poikaidentiteettiä. Vaikka tiedostankin, ettei se että haen jotain tapahtumia tai ajatuksia menneisyydestä, ja pönkitän niillä tätä sukupuolenkokemusta, todista mitään muuta kuin sitä että tulkitsen menneisyyttä nykyhetken valossa, on menneisyys silti varsin kätevä paikka lähteä etsimään jonkinlaisia "todisteita". Voin ajatella vaikka sitä, miten olen viihtynyt tyttöjä pokaillessani tietynlaisessa poikaroolissa - herrasmiesmäinen käyttäytyminen ja erityisesti nostelu vetoaa todella yllättävän moniin tyttöihin - ja miten olen toivonut olevani homopoika, ihastunut homokavereihini ja halunnut tulla heidän haluamakseen poikana, en poikkeustapaustyttönä.

Tai voin ajatella sitä, miten pienenä halusin leikkiä poikien kanssa ja tehdä poikien juttuja, miten koin etten kuulu tyttöjen ryhmään samalla tavalla kuin (muut) tytöt, vaikka tiedostin toki että minut siihen lasketaan, ja sitä kautta pidinkin itseäni tietyllä tavalla tyttönä. Kapinoin kuitenkin aina tytöille oletettua roolia vastaan, koin sen liian ahtaana. Paljolti sen takia olenkin miettinyt sitä, kuinka paljon prosessiinlähtöpäätöksessä on kyse halusta olla enemmän poika, ja kuinka paljon halusta olla ei-tyttö - vaikka ne meidän kulttuurissamme ovat lähestulkoon sama asia, niin minulle ne eivät ole.

Olen alkanut kokea poikamaisen olemisen tietyllä tavalla aika kotoisaksi, mutta olen huomannut että se tosiaan saa minut huomioimaan ympärillä olevia ihmisiä vähemmän, ottamaan ja viemään enemmän tilaa, ja käyttäytymään epäkohteliaammin. Viimeisessä on kuitenkin kyse enimmäkseen siitä, että vältän kaikkia ylimääräisiä tervehdyksiä ja kiitoksia ja koetan päästä muutenkin mahdollisimman vähällä puhumisella, kun oma ääni tuntuu tulevan helposti paljon korkeampana kuin toivoisin. (Sekin on asia, jonka voin kaivaa menneisyydestä: murrosiän alusta lähtien olen toivonut, että ääneni olisi matalampi, ja vuosien saatossa olen opetellut puhumaan mahdollisimman matalalta.)

Niinsanotusti oikeastihan en varsinaisesti koe olevani poika. Jos jonkinlainen sukupuolimääritelmä minua mielestäni parhaiten kuvaa, se on intersukupuolinen. Siitä lähtien kun reilut kymmenen vuotta sitten kuulin ensimmäisen kerran intersukupuolisuudesta, olen lukenut siitä aika paljon juuri siksi, että olen halunnut selvittää olisiko jokin diagnoosia, joka vaikuttaisi sopivan minuun (tämä on tietysti sitä edellisessä merkinnässä mainitsemaani kokemuksen oikeuttamista tai vahvistamista biologialla/ruumiillisuudella). Jollain tavalla olen kokenut intersukupuoliset sellaiseksi ryhmäksi johon VOISIN kuulua, mutta tietysti myös erilaisiksi koska oma sukupuoleni on ainakin biologisesti aika selvä. Ehkä kysymys on sitten siitä, että HALUAISIN olla intersukupuolinen? Intersukupuolisena olisi tässäkin kulttuurissa tietyllä tavalla oikeutettua kyseenalaistaa sukupuolioletuksia, kun ei kerran voi "oikeasti olla" nainen eikä mies.

Koko olemisajatus hämmentää minua. Jos joku on vaikka poika, se tarkoittaa sitä että hänet puetaan syntymästä lähtien tietyllä tavalla, se tapa auttaa näkemään ja samalla määrittelee että hän on poika, jolloin häntä kohdellaan tietyllä tavalla ja luetaan tietyllä tavalla, joka taas tekee hänestä sosiaalisessa mielessä pojan, jolloin hän kokee itsensä todennäköisimmin pojaksi. Yhdellä tavalla ajateltuna koko olemista ei ole edes olemassa vaan kaikki syntyy tekemisestä, mutta vaikka olemista ei olisi ilman tekemistä olemassa niin tekemisen kautta se kuitenkin on. Eli ollaan tietynlaisessa muna vai kana -tilanteessa, jonka ratkaisulla ei ole juurikaan merkitystä koetun maailman ja elämän kannalta.

2 kommenttia:

  1. Mä oon kanssa miettiny tota intersukupuolisuutta, tavallaan sinä asiana joka ehkä itelle parhaiten selittää omat kokemukset. Mut musta tuntuu, että sekin on vain sana. Että tavallaan tunnistaa siinä ajatuksessa jotain joka vastaa omaa kokemusta, mutta samalla sit tiedostaa että se on sana joka tarkoittaa ihmisiä jotka on ihan eri tilanteessa. Tavallaan vähän kuin sanois junaa rautahevoseks.. että on pakko lähestyä sitä aiempien kokemusten kautta, jos kukaan ei oikein tiedä mikä se on.

    Ja tavallaan ton vaikeuden ja tarpeen tehdä itsestä joku ehjä tarina jolla selittää omia päätöksiään, niin se ehkä tulee siitä kun omille kokemuksille ja haluille ei oikeestaan ole sanoja. Niitä pitää yrittää jäsentää johonkin ymmärrettävään muotoon, johonkin mitä voi selittää muille vaikka se paikka ois semmoinen jolle ei yksinkertaisesti olis mitään tarinoita. Voisin kuvitella että lesbous on ollut ihan yhtä vaikee sillon kun ainoat julkisesti tunnustetut seksuaalisuudet on olleet heterous ja homous.

    Tuntuu jotenkin vaikeelle sitten laittaa semmonen sanaton mielihyvä, ele tai liike tai oleminen johonkin muotoon johon muut vois suhtautua. Varsinkin kun sitten haluaa tiettyjä asioita toisilta ihmisiltä ja ne omat sanat ei kelpaa perusteluksi millään virallisella tasolla ainakaan.

    Mut joo, tää alkaa rönsyilee mun päässä nyt, joten jätän tähän. Hienoo kirjotat, voisin kommentoida melkein kaikkia tekstei :)

    .v

    VastaaPoista
  2. Toisaalta toi, mitä sanot intersukupuolisuudesta, pätee mun mielestä myös muunlaisiin kokemuksiin siitä että kuuluu muuhun kuin siihen "omaan" biologiseen sukupuoleen - että vaikka kokisi vaikka että poikana olemisessa on jotain, mikä vastaa omaa kokemusta, niin kuitenkin biotytöt on ihan eri tilanteessa kuin biopojat.

    Mun mielestä on kyllä tosi kuvaava asia meidän kulttuurissa, että on helppoa hahmottaa sukupuoleen kuulumattomuuden tunteita nimenomaan lääketieteellisen (tai lääketieteellistetyn) tilan kautta ja samastua siihen. Ja myös että jos kokee tiettyä epäkuuluvuuden tai ulkopuolisuuden tai erilaisuuden, muuhun kuuluvuuden, tunteita, niin tuntee halua muokata omaa ruumista tavallaan vastaamaan ja välittämään visuaalisesti niitä kokemuksia, oli kyse sitten selkeestä transsukupuolisuuden kokemuksesta tai jostain epämääräisestä ihan oman sukupuolen kokemuksesta. Kun taas jos vertaa vaikka joihinkin Pohjois-Amerikan heimojen kaksisieluisiin ja mahdollisuuteen asettua valitsemaansa sukupuolirooliin, jota ilmennetään enemmän vaatteilla ja vain kai jonkinlaisella yleisesti hyväksytyllä sosiaalisella "sopimuksella", eikä se ruumis ole samalla lailla merkittävä tekijä...

    Julkisesti tunnustetut seksuaalisuudet sai mut miettimään biseksuaalisuuden asemaa ja sitä, miten vaikeeksi olen itse välillä kokenut sen, että "lähin" omia juttuja vastaava luokittelu on biseksuaalisuus ja sekin menee ihan metsään koska no, en oo kiinnostunut miehistä enkä oikein naisistakaan, vaan tytöistä ja pojista ja tyttöpojista ja poikatytöistä ja vielä joistain muistakin.

    VastaaPoista